Η Γαλλία και η Γαλλοφωνία στη 19η Διεθνή Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με έντεκα εκδηλώσεις και οκτώ προσκεκλημένους συμμετέχει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 4 έως τις 7 Μαΐου 2023.

 Πιστό στο μεγάλο ραντεβού του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη είναι και φέτος το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προτείνοντας συναντήσεις με σημαντικούς Γάλλους και γαλλόφωνους συγγραφείς και εικονογράφους.

  • Ο Σενεγαλέζος Μοχάμεντ Μπουγκάρ-Σαρ, νικητής του γαλλικού λογοτεχνικού βραβείου Γκονκούρ το 2021 για το βιβλίο του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.
  • Ο Αϊτινής καταγωγής ποιητής και μυθιστοριογράφος, Μακένζι Ορσέλ, φιναλίστ του βραβείου Γκονκούρ το 2022 για το βιβλίο «Une somme humaine ». Ο Ορσέλ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδος 2023 που βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Η συγγραφέας και εκδότρια, Μιριέλ Ζακ για το μυθιστόρημά της «Eleftheria» αλλά και για μια συζήτηση με θέμα: «Μυθολογία: οδηγός για εφήβους».
  • Η συγγραφέας και μεταφράστρια Κατερίνα Αποστολοπούλου για τη δίγλωσση συλλογή της «Είδα τον Σίσυφο ευτυχισμένο»  που κέρδισε το βραβείο Pépite Fiction Ados στην έκθεση νεανικής λογοτεχνίας στο Σεν-Σαιν-Ντενί το 2020.
  • Ο συγγραφέας, ποιητής και εκδότης, Μπρουνό Ντουσέ για το βιβλίο του «Ne pleure pas sur la Grèce».
  • Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και δημοσιογράφος, Φρανσουά Τομαζό για το βιβλίο του «Μασσαλία εμπιστευτικό», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οκτάνα.
  • Ο γνωστός σεναριογράφος κόμικς, Κριστόφ Καζνόβ ο οποίος θα μιλήσει για τη δουλειά του.
  • H εικονογράφος Κριστελ Εσπιέ για το βιβλίο «Αρσέν Λουπέν, το παράξενο ταξίδι» σε κείμενα του Μορίς Λεμπλάν που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Αδερφοσύνη-Συγγραφείς στο πλευρό των μεταναστών», ένα συλλογικό έργο σημαντικών Γάλλων συγγραφέων που έχουν βιώσει τη μετανάστευση, τη μετοικεσία, την εξορία ή τη φυγή και το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Θίνες, παρουσία της μεταφράστριάς του, Δρ. Κατερίνας Σπυροπούλου, αναπληρώτριας Γάλλου ακολούθου πανεπιστημιακής και επιστημονικής συνεργασίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Στο γαλλικό σταντ στο περίπτερο 13, θα βρίσκονται εκτός από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις Hachette FLE, ο εκδοτικός οίκος Signes et Balises, το γαλλόφωνο περιοδικό Petits essais-Μικρά Δοκίμια καθώς και το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο. Εκεί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους καλεσμένους συγγραφείς, οι οποίοι θα υπογράψουν επί τόπου τα βιβλία τους, να αγοράσουν τις εκδόσεις στα γαλλικά και να ενημερωθούν για τα προγράμματα γαλλικών του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου ΕΔΩ