«Οι ρίζες του ουρανού» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Εκδήλωση για τον Ρομάν Γκαρύ την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 19:00
Με αφορμή τη μετάφραση του μυθιστορήματoς Οι ρίζες του ουρανού (Les racines du ciel) στα ελληνικά με τη συμβολή του Centre National du Livre, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΟKTANA, διοργανώνουν εκδήλωση για το έργο του Ρομάν Γκαρύ την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2023 στις 19:00 στην αίθουσα Allatini-Dassault.
Το βραβευμένο με Γκονκούρ μυθιστόρημα θα παρουσιάσουν οι Πέτρος Μαρτινίδης, συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, και ο Στράτος Αμπατζής, νομικός και πολιτικός επιστήμονας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η μεταφράστρια, Ευγενία Γραμματικοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ελίνα Ρίζου.
Ο συγγραφέας
Ο Ρομάν Γκαρύ γεννήθηκε το 1914 στο Βίλνιους από γονείς εβραϊκής καταγωγής κι εγκαταστάθηκε έφηβος στη Νίκαια. Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του στη λογοτεχνία ήρθε το 1945 με το μυθιστόρημα Ευρωπαϊκή θητεία το οποίο συνέγραψε όσο υπηρετούσε στις Ελεύθερες Γαλλικές Αεροπορικές Δυνάμεις, στα μέτωπα της Αφρικής και της Αγγλίας. Η διπλωματική του σταδιοδρομία (Σόφια, Βόννη, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Λα Παζ) και η συγγραφική του καριέρα, μετά τη λήξη του πολέμου, είναι παράλληλα ανοδικές. Το 1956, το μυθιστόρημα Οι ρίζες του ουρανού, με κεντρικό θέμα τον ανελέητο αφανισμό των ελεφάντων στην Αφρική, χαρίζει στον Γκαρύ το (πρώτο του) βραβείο Goncourt. Το 1959, γνωρίζει τη Τζιν Σίμπεργκ, στη συνέχεια αποχωρεί από το υπουργείο Εξωτερικών, ταξιδεύει πολύ, σκηνοθετεί ταινίες και το 1960 κυκλοφορεί την Υπόσχεση της αυγής που γίνεται best seller. Με το γύρισμα της δεκαετίας του ’70 –το τέλος του γάμου του, τις επώδυνες απώλειες του Ντε Γκωλ και του Μαλρώ, την πρόοδο της ηλικίας– διάσημος αλλά ολοένα και πιο μόνος, γράφει με φρενήρεις ρυθμούς και όρους: ξεκινάει να υπογράφει μυθιστορήματα και με το ψευδώνυμο Αμίλ Αζάρ, με το οποίο θα αποσπάσει παράτυπα και δεύτερη βράβευση με το πολύκροτο Γκονκούρ το 1975 για το Η ζωή μπροστά σου. Το 1980, ο Γκαρύ αυτοπυροβολείται στο σπίτι του στο Παρίσι, στις 2 Δεκεμβρίου του 1980, έχοντας αφήσει μια ανεκτίμητη λογοτεχνική παρακαταθήκη για τον 20ό αι. που αριθμεί περισσότερους από 40 τίτλους.
Οι ρίζες του ουρανού
«Ο Μορέλ, πρώην αντιστασιακός εκτοπισμένος στα ναζιστικά στρατόπεδα, συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στη βαρβαρότητα υπερασπιζόμενος τους ελέφαντες που αφανίζονται ανελέητα από αποικιοκράτες, ιθαγενείς και αυτονομιστές. Μέσα από ένα φαντασμαγορικό οδοιπορικό στη Μαύρη Αφρική στο κατώφλι της αποαποικιοποίησης, ο μοναχικός esperado Μορέλ διασταυρώνεται με κάθε δείγμα της ανθρώπινης κωμωδίας που μαγνητίζει η καρδιά του σκότους: τυχοδιώκτες, παράσιτα, οπορτουνιστές, λιποτάκτες, γραφειοκράτες αλλά και μάγους, ιερείς, φυσιοδίφες, ιδεαλιστές, ερημίτες. Και μία νεαρή Βερολινέζα. Έναν αιώνα σχεδόν μετά τον Μόμπυ Ντικ, ο Gary επιλέγει ένα μεγάλο θέμα και γράφει ένα μεγάλο μυθιστόρημα κερδίζοντας το πρώτο του βραβείο Goncourt το 1956».