Τα Θεοφάνεια: Εμφάνιση της Αγίας Τριάδας
Τα Θεοφάνεια: Εμφάνιση της Αγίας Τριάδας
Με το σημερινό Chronique ολοκληρώνεται η τριλογία που αναφέρεται στους εορτασμούς του τέλους του έτους στις δύο χώρες μας, ανατρέχουμε στις γαλλικές και ελληνικές παραδόσεις των Θεοφανείων που εορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου (στη Γαλλία, μερικές φορές, κατά την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου).
Συνταγές
– Galette des rois
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
125 γρ. ψίχα αμυγδάλου αλεσμένη
125 γρ. αγελαδινό βούτυρο
125 γρ. ζάχαρη
2 αυγά + ένα κρόκο
1 φλουρί
Προαιρετικό: 2 κ. σούπας ρούμι ή λικέρ πικραμύγδαλου για να αρωματίσετε το γλυκό.
Εκτέλεση
Απλώστε το ένα φύλλο σφολιάτας σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί φούρνου.
Αναμείξτε την ψίχα αμυγδάλου, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και τα δύο αυγά (προσθέστε το ρούμι ή το λικέρ αν το επιθυμείτε).
Όταν το μείγμα είναι ομοιογενές, ρίξτε το επάνω στο φύλλο σφολιάτας αφήνοντας ένα εκατοστό από τις άκρες και τοποθετήστε το φλουρί.
Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και ενώστε τις άκρες πιέζοντας με τα δάχτυλα ή χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.
Δημιουργήστε ένα σχέδιο στο επάνω φύλλο σφολιάτας με τη μύτη ενός μαχαιριού και αλείψτε όλη την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού με ένα πινέλο κουζίνας.
Προθερμάνετε το φούρνο στους à 180° C και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά (μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια).
Βασιλόπιτα Προβηγκίας με ζαχαρωμένα φρούτα
Συστατικά (για 8 άτομα)
400 γρ. αλεύρι
10 γρ. μαγιά αρτοποιίας
50 γρ. ζάχαρης
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
150 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας άνθη πορτοκαλιού
1 ξύσμα λεμονιού
50 γρ. ολόκληρα ζαχαρωμένα φρούτα και 50 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα σε μικρούς κύβους
κοκκοποιημένη ζάχαρη για τη διακόσμηση
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το αλεύρι. Φτιάξτε ένα πηγάδι: βάλτε τη μαγιά που αναμίχθηκε προηγουμένως με τη κουταλιά της σούπας άνθη πορτοκαλιού. Προσθέστε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε τα πάντα με το χέρι σας, για να αποκτήσετε μια ελαφρώς κολλώδη ζύμη. Τοποθετήστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αρχίστε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει σκληρή. Προσθέστε σταδιακά το μαλακό βούτυρο ενώ δουλεύετε τη ζύμη μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο.
Ζυμώνετε έντονα για 5 έως 10 λεπτά. Φτιάξτε μια μπάλα, βάλτε την πίσω στο μπολ. Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε την να φουσκώσει για 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, βγάλτε τη ζύμη. Δουλέψτε την λίγο για να την χαλαρώσετε, αφήστε την να ξεκουραστεί 5 λεπτά και ενσωματώστε τους μικρούς κύβους ζαχαρωμένων φρούτων. Κάντε μια τρύπα στη μέση της ζύμης και τεντώστε τη για να σχηματίσει ένα στέμμα. Αφήστε την να φουσκώσει για 2 ώρες.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C. Βουρτσίστε το στέμμα με χτυπημένο αυγό. Διακοσμήστε με την κοκκοποιημένη ζάχαρη. Βάλτε στο φούρνο για 20 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει, στη συνέχεια βουρτσίζετε τα μέρη της κορώνας που δεν καλύπτονται με κοκκοποιημένη ζάχαρη με τη μαρμελάδα που έχει θερμανθεί με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού άνθη πορτοκαλιού. Επικολλήστε τα ζαχαρωμένα φρούτα σύμφωνα με την έμπνευσή σας.
Μη ξεχάσετε το φλουρί, το πορσελάνινο αγαλματίδιο κα το χάρτινο στέμμα!
Καλή όρεξη!
Πηγή φωτογραφιών: Typosthes.gr