Ταξίδι στην Προβηγκία: ένα γαστρονομικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη

Περισσότεροι από 600 μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας συμμετείχαν σε μια σειρά γαστρονομικών εργαστηρίων που οργανώθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι στην Προβηγκία», σε συνεργασία με το επαγγελματικό λύκειο Aristide Briand της πόλης Orange στη νότια Γαλλία.

Οι 13 μαθητές του λυκείου – που ειδικεύονται στη μαγειρική τέχνη και την προσχολική αγωγή – συνοδεύονταν από τους καθηγητές τους, τον Lionel Franchet και τον Γάλλο σεφ Laurent Gambra. Πραγματοποίησαν εργαστήρια για μαθητές ελληνικών σχολείων Μέσα από γευσιγνωσία, αισθητηριακά παιχνίδια, παρουσίαση του γαλλικού τρόπου σερβιρίσματος και βασικό λεξιλόγιο της γαστρονομίας, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα της Προβηγκίας και τη γαλλική γλώσσα με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλάμβανε παρεμβάσεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές του τομέα προσχολικής αγωγής υλοποίησαν παιδαγωγικές δραστηριότητες σε τάξεις γαλλικής γλώσσας, προσεγγίζοντας περισσότερα από 300 παιδιά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι Γάλλοι μαθητές προετοίμασαν και προσέφεραν ένα κοκτέιλ à la française στη διάρκεια επίσημης δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο μαγειρικής με τον σεφ Laurent Gambra, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 30 ΣΑΕΚ μαγειρικής από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, οργανώθηκε σεμινάριο για καθηγητές γαλλικής με θέμα τη «παιγνιοποίηση στην τάξη», σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.