Ποιοι είμαστε

Αναζητάτε για το παιδί σας ένα ποιοτικό σχολικό περιβάλλον ανοιχτό στον γαλλικό και ελληνικό πολιτισμό που να εγγυάται πλήρη γνώση τριών γλωσσών: γαλλικής, ελληνικής και αγγλικής;

Το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης παρέχει από το Νηπιαγωγείο έως το Λύκειο εκπαίδευση, εγκεκριμένη από τη Γαλλία και αναγνωρισμένη από τις ελληνικές αρχές.

Το  σχολικό έτος 2017/2018, το σχολείο έχει 129 μαθητές, 2 – 17 ετών.

Στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης φοιτούν μαθητές όλων των εθνικοτήτων λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της πόλης μας και οι μαθητές προέρχονται, κατά ισχυρή πλειοψηφία, από ελληνικές και μεικτές ελληνογαλλικές οικογένειες.

Τα κύρια πλεονεκτήματα που εκτιμούν και αναφέρουν μαθητές και γονείς είναι :
• η ποιότητα του διδακτικού προσωπικού εκπαιδευμένου στις γαλλικές παιδαγωγικές μεθόδους
• το άνοιγμα προς τον κόσμο μέσω της διδασκαλίας των γλωσσών και της ποικιλομορφίας της προέλευσης των μαθητών
• ο πλούτος και η αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα του γαλλικού εκπαιδευτικού συστήματος, κυρίως για το Νηπιαγωγείο
• το οικογενειακό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι εγκαταστάσεις του σχολείου
• τα ολιγομελή τμήματα που δίνουν τη δυνατότητα εξατομικευμένης παρακολούθησης του κάθε μαθητή
• η συστέγαση με το Γαλλικό Ινστιτούτο, που προσφέρει στους μαθητές πλήθος πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Tο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης είναι το μόνο γαλλικό ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Παρέχει κοσμική εκπαίδευση και σέβεται την αρχή της Γαλλικής « Λαϊκής »  Αποστολής «δύο πολιτισμοί, τρεις γλώσσες»: η νεοελληνική γλώσσα  διδάσκεται από τα Προνήπια,  η αγγλική διδάσκεται από τα Νήπια.

Πολλοί από τους Έλληνες μαθητές μας, κατά την έναρξη της φοίτησής τους, δεν μιλούν γαλλικά. Όμως, η διδασκαλία και οι εκπαιδευτικές μας μέθοδοι τους καθιστούν ικανούς,  μετά από μερικά χρόνια διδασκαλίας, να χειρίζονται άριστα τη γαλλική γλώσσα, δηλαδή να γίνουν ουσιαστικά δίγλωσσοι ( και με την αγγλική γλώσσα, τρίγλωσσοι ). Εάν μεταπηδήσουν στο ελληνικό σύστημα, είναι ήδη εφοδιασμένοι με σημαντικές δεξιότητες, γνώση πολλών γλωσσών και εμπειρία πολλών πολιτισμών.

Από την ίδρυσή του, το 1906, το Γαλλικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, γνωστό ως « Λυσέ », είναι θεσμός στην πόλη. Συνόδευσε την πολυτάραχη ιστορία της, για πάνω από έναν αιώνα. Έκλεισε και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, επανοικοδομήθηκε το 1946 και καταστράφηκε εκ νέου από πυρκαγιά το 1968.

Το σημερινό κτήριο, στο οποίο στεγάζεται και το Γαλλικό Ινστιτούτο, χτίστηκε το 1971.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, καλέστε στη Γραμματεία του Σχολείου: 2310 821 231, ΕΣ.ΤΗΛ. 118 – dzamboulis@ift.gr