ΑΠΟΝΟΜΗ 1ου βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας

Το πρώτο βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας απονέμεται στον Jean-Paul Dubois και στο βιβλίο του ” Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même manière “, éd. de l’Olivier. Έλαβε τρεις ψήφους ενώ δύο ψήφοι ήταν υπέρ της Amélie Nothomb (Soif).

Η δεύτερη διοργάνωση  θα ξεκινήσει με ανοιχτή πρόσκληση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021 και ευελπιστούμε να δημιουργηθούν περισσότερες κριτικές επιτροπές φοιτητών από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Η τελική απονομή θα πραγματοποιηθεί, εάν το επιτρέψουν οι υγειονομικοί κανονισμοί, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον Μάιο 2021 όπου οι φοιτητές-φοιτήτριες και το ελληνικό κοινό θα μπορέσουν να συναντήσουν πολλούς Γάλλους συγγραφείς και εκπροσώπους της Ακαδημίας Goncourt.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

O Jean-Paul Dubois (Ζαν-Πωλ Ντυμπουά) γεννήθηκε το 1950 στην Τουλούζη, όπου και κατοικεί. Έχει μια σημαντική, διακριτική πορεία στα γαλλικά γράμματα. Για το βιβλίο του Kennedy et moi (1996) τιμήθηκε με το βραβείο France Télévisions, ενώ για το βιβλίο Une vie française (2004) τιμήθηκε με το βραβείο Femina και το βραβείο μυθιστορήματος Fnac (στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2006, από τις εκδόσεις Διήγηση, με τον τίτλο «Ο φωτογράφος της Τουλούζης», σε μετάφραση Κώστα Β. Κατσουλάρη). Το μυθιστόρημά του που βραβεύτηκε με το Γκονκούρ της Γαλλία μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δώμα.

Το 2019 ήταν έτος ορόσημο για τον θεσμό της Ακαδημίας Γκονκούρ επειδή γιόρτασε τα 100 χρόνια από τη βράβευση του Μαρσέλ Προυστ. Για το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης η χρονιά αυτή ήταν σημαντική επειδή επισφράγισε τη συνεργασία του με την Ακαδημία Γκονκούρ, η οποία αποδέχθηκε το αίτημα του Ινστιτούτου να ενταχθεί στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στα «Βραβεία Γκονκούρ του Εξωτερικού».

Το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ απονέμεται αποκλειστικά σε μυθιστόρημα του τρέχοντος έτος. Κατά τον Σεπτέμβριο, σταδιακά ανακοινώνονται βραχείες λίστες επιλεγμένων έργων – δεκαπέντε, οκτώ και, τελικά, τέσσερα έργα – και η απονομή του βραβείου πραγματοποιείται περί τις αρχές Νοεμβρίου. Εκτός από το κύριο λογοτεχνικό βραβείο που αναφέρθηκε, η Ακαδημία απονέμει και άλλες κατηγορίες βραβείων όπως το Γκονκούρ για μαθητές Λυκείου, το Γκονκούρ ποίησης, νουβέλας, βιογραφίας, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα και συντονίζει τα βραβεία Γκονκούρ-Εξωτερικού.

Συγκεκριμένα στην πρώτη αυτή επίσημη διοργάνωση που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συντόνισε πέντε κριτικές επιτροπές φοιτητών των τμημάτων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και του Ε.Κ.Π.Α, του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Νομικής του Δημοκρίτειου παν. Θράκης και του Ελληνογαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Η απονομή επροκείτο να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσία μελών της Ακαδημίας Γκονκούρ και άλλων συγγραφέων.

Οι πέντε κριτικές επιτροπές βασίστηκαν στην τελική επιλογή των τεσσάρων έργων που προκρίθηκαν από την Ακαδημία Γκονκούρ τον Νοέμβριο του 2019, τα μελέτησαν υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους –   Ευγενία Γραμματικοπούλου, ΑΠΘ, Dimitri Roboly, ΕΚΠΑ, Στέφανος Γραβάνης, ΔΠΘ, Μιχάλης Πολίτης, Ιόνιο Πανεπισρτήμιο, Céline Hubineau, Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης  – και απένειμαν διαδικτυακά στις 11 Ιουλίου, παρουσία του Didier Decoin, Προέδρου της Ακαδημίας Γκονκούρ και του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, επίτιμου προέδρου της 1ης διοργάνωσης το «Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας» 2020.

 

Μήνυμα του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκου Α. Κούκη:

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού χαιρετίζει την οργάνωση, για πρώτη φορά, του «Λογοτεχνικού Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας», η τελική απονομή του οποίου προγραμματίζεται να γίνεται κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Η σύνδεση και συνεργασία της Ακαδημίας Γκονκούρ, που απονέμει τα ομώνυμα διάσημα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία, με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σύνδεση και συνεργασία που εμπλέκει ενεργά τα Τμήματα Γαλλικής Φιλολογίας ελληνικών Πανεπιστημίων και τους φοιτητές τους σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική εκπαιδευτική διαδικασία, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό σταθμό στην ανάπτυξη των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεσμών που και το ίδιο το ίδρυμα που εκπροσωπώ επιδιώκει να προωθήσει. 

Στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης του επόμενου Μαΐου θα περιμένουμε λοιπόν με χαρά να συναντήσουμε τους επιλεγέντες Γάλλους συγγραφείς και τα μέλη της Ακαδημίας Γκονκούρ. Ως στενά συνεργαζόμενοι με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στην εδραίωση του νέου αυτού θεσμού, θα παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη του δεύτερου κύκλου του «Λογοτεχνικού Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας», που ξεκινάει με τη νέα ακαδημαϊκή περίοδο.

Η -διαδικτυακή εφέτος- απονομή του «Λογοτεχνικού Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας 2020» στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και προοιωνίζεται μια λαμπρή πορεία στο μέλλον.